Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Okoto kako opticki instrument

6.291 Aufrufe

Veröffentlicht am

Veröffentlicht in: Gesundheit & Medizin
 • Loggen Sie sich ein, um Kommentare anzuzeigen.

Okoto kako opticki instrument

 1. 1. Окото како оптички инструмент
 2. 2. Окото е најсовршениот оптички систем. Неговата функција е да формира конкретна слика на предметите и појавите кои потоа се пренесуваат како информации во мозокот. Способноста на окото да формира остри и јасни ликови на исто место, при најразлични положби на предметот се вика акомодација .
 3. 3. Градба A – стаклено тело B – леќа C – рожница D – зеница E – ирис F – белка G – оптички нерв H - мрежница
 4. 4. За да се определи оптичката јачина на окото се применува равенката: 1/a+1/b=1/f Најмалото растојание на кое окото може да гледа подолго време без напрегање се вика далечина на јасно гледање D или блоска точка.
 5. 5. Оптички недостатоци на окото Човечкото око не е наполно совршен оптички систем. Оптичкиот систем на окото подлежи на низа недостатоци, кои се карактеристични за леќите: сферна аберација, хроматска аберација, кратковидност, далекувидност, астигматизам, далтонизам.
 6. 6. Сферна аберација Појава на повеќе фокуси во зависност од растојанието меѓу зраците и оптичката оска. Терапија: Комбинација од леќи кои имаат погоден избор на радиус на кривина.
 7. 7. Хроматска аберација Појава на повеќе фокуси заради различната бранова должина на светлината. Терапија: ахроматски леќи (комбинација од две или повеќе леќи од материја со различен индекс на прекршување).
 8. 8. Кратковидност (миопиа) – појава при која окото ги гледа само блиските предмети. Далекувидност (хиперметропиа) – појава кога окото подобро ги гледа далечните предмети.
 9. 9. Астигматизам (стигма-точка)- појава при која, заради различната закривеност на површината на леќата, точкест предмет не создава точкеста слика. Далтонизам – појава при која окото не разликува некои бои, најчесто црвената и зелената.
 10. 10. Изработка: Даниел Павловски Гордана Николовска Александра Груевска

×