Anzeige
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige

5 voorbeelden hoe eenvoudig datalekken kunnen ontstaan

 1. 5 Voorbeelden hoe eenvoudig datalekken kunnen ontstaan
 2. Het verzenden van gegevens naar de verkeerde persoon! Het blijft de grootste oorzaak van datalekken: het verzenden van gevoelige gegevens naar de verkeerde persoon. 01. Voorbeeld Het overkwam de gemeente Assen, toen een medewerker een bestand met persoonsgegevens van 530 personen naar het verkeerde e-mailadres had verstuurd. En dat is vervelend, want met standaard e-mail krijg je als verzender geen notificatie of een waarschuwing als er gevoelige gegevens worden verwerkt.
 3. Preventie tip: Als de gebruiker vóór verzending had geweten dat het verkeerde e-mailadres was ingevoerd, dan had deze fout voorkomen kunnen worden. Een check op ontvangers is dan ook een functionaliteit die dit risico op de menselijke fout kan beperken.
 4. E-mailadressen van alle ontvangers in de CC Wie alle adressen van ontvangers in de CC zet, maakt hiermee alle ontvangers in die groep openbaar. 02. Voorbeeld Dit overkwam de gemeente Venray onlangs: een e-mail over de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers werd verstuurd, met alle 123 ontvangers in de CC. Hoewel een e-mailadres voor sommigen niet direct als een persoonsgegeven klinkt, is dat het toch wel. In dit geval hadden de e-mailadressen voor iedereen afgeschermd moeten blijven. Eerder ging dit ook al fout, toen de AP per ongeluk de cc-knop had gebruikt, in plaats van de bcc-knop.
 5. Preventie tip: Met een check op ontvangers kan er voorkomen worden dat gegevens met iedereen in de ontvangersgroep wordt gedeeld. Beter nog: een check op ontvangers in het aan-, cc- of bcc-veld zou de verzender kunnen helpen om het bericht op de juiste manier te verzenden
 6. Onbeveiligde servers voor het opslaan van data Niet alleen het veilig verzenden van gegevens is belangrijk: ook het veilig opslaan mag niet worden vergeten. 03. Voorbeeld Onlangs waren o.a. kopieën van ID-bewijzen van 800 personen in te zien door derden, doordat deze werden opgeslagen op een onbeveiligde een publiek toegankelijke server. En juist dit soort data is interessant voor cybercriminelen: identiteitsfraude zet namelijk deuren open waardoor de financiële gevolgen voor de gedupeerden soms niet meer te overzien kunnen zijn
 7. Preventie tip: Door gebruik te maken van beveiligde servers kun je voorkomen dat gegevens zomaar zijn in te zien. Belangrijk daarbij is dat deze servers niet alleen zelf beveiligd zijn, maar dat deze de data ook versleuteld opslaan.
 8. Zwakke wachtwoorden Wat geeft toegang tot beveiligde gegevens? De gegevens die nodig zijn om voorbij deze beveiliging te komen. Het creëren van een sterk wachtwoord, wat voor hackers moeilijk te raden is, zorgt ervoor dat toegang niet zomaar kan worden verkregen. 04. Voorbeeld In 2014 was het raak bij Ebay: hackers hebben via inloggegevens van 3 werknemers toegang gekregen tot databases vol met gevoelige gegevens.
 9. Preventie tip: We maken het kwaadwillenden al moeilijk door onze inlog gegevens niet eenvoudig te laten. Een sterk wachtwoord is belangrijk. Maar, dat is niet alles: het regelmatig veranderen van het wachtwoord is hierbij nog sterker. Maak het daarom een gewoonte om eens in de zoveel tijd jouw wachtwoorden te vernieuwen.
 10. Gebrek aan encryptie van data Het gebrek van de juiste encryptie zorgt er namelijk voor dat er bij onderschepping direct toegang is tot de data. 05. Voorbeeld Aan de hand van een audit begin 2022 kwam men erachter dat NASA werknemers onversleutelde e-mails verstuurden met gevoelige data, persoonlijke identificeerbare informatie en gegevens van de Internationale Wapenhandelregeling bevatten, die NASA zo blootstellen aan een risico dat de nationale veiligheid in gevaar kan brengen.
 11. Preventie tip: Versleuteling is één ding, maar het ook op de juiste manier toepassen is het tweede. Zero-knowledge end-to-end encryptie is een manier om ervoor te zorgen dat data afgeschermd blijft. Dit geldt zowel voor kwaadwillenden, als ook voor verwerkers van data.
 12. Welke mogelijkheden heb je nu als er gegevens met de verkeerde persoon zijn gedeeld? Bekijk dit eens vanuit jouw organisatie:
Anzeige