Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

Liefde vs Haat,

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Nächste SlideShare
Hc brillen en gehechtheid
Hc brillen en gehechtheid
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 9 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Andere mochten auch (13)

Weitere von Arnaud Veere (20)

Anzeige

Liefde vs Haat,

 1. 1. Liefde vs Haat, over winst en verlies in het leven Arnaud van der Veere
 2. 2. Wat is liefde? Een emotie? Een gevoel? Een droom? Een werkelijkheid?
 3. 3. Welke soorten zijn er?  Belangeloos; Echte liefde is niet gericht op een bepaald belang.  Gericht op de ander (liefde met hart en ziel)  Flexibel (je neemt meer dan je kan)  Activerend en stimulerend (verliefdheid)  Verterend en consumerend (onbeantwoord of bedrogen)  Een illusie  ?
 4. 4. Waarom hebben we lief?  Uit zelfbehoud (kind geeft liefde in verwachting zorg te krijgen)  Omdat we het niet kunnen beheersen (emotie)  Uit pure aantrekkingskracht
 5. 5. Wat is haat?  Is een negatieve emotie die voortkomt uit  Angst  Frustratie (waaronder boosheid)  Wraak  Het is doelgericht  Haat kent een duidelijk begin en vaak ook een eind
 6. 6. Welke soorten zijn er? Zelfhaat Gericht op een persoon Gericht op een groep Algemeen gevoel met een doel  ?
 7. 7. Waarom haten wij?  Je haat omdat je het idee hebt dat je ‘onrecht’ is aangedaan, dat je onrechtvaardig bent behandeld.
 8. 8. Hoe sterk beïnvloeden winst en verlies ons emotioneel leven?  Alles draait om winst en verlies in de huidige maatschappij. De beïnvloeding van ons leven is maximaal. Waar zien wij dat aan?  Op school / opleiding  Werk en inkomen  Liefdesrelaties  Bezit  Toekomst en verleden
 9. 9. Kunnen wij deze emoties beheersen?  Ja het is mogelijk om zowel liefde als haat te beheersen.  Is het makkelijk? Nee dat is het niet!  Kan het geleerd worden? Ja dat is al vele malen bewezen

Hinweis der Redaktion

 • Iedereen is er dagelijks mee bezig. Liefde en Haat. Wanneer en waarom heb je iemand lief en waar begint haat? Ons leven is ingericht om lief te hebben maar we kunnen het niet verhinderen dat we in conflict komen met anderen. Om een vrij leven te leiden is het van groot belang dat we begrijpen waar het een begint en het ander ophoud.
 • Liefde is slecht gedefinieerd omdat het zo complex is. Om lief te kunnen hebben moeten we ons verbonden voelen. Je kan je verbinden met bijna alles, van object tot mens. Het word nu nog slecht geaccepteerd dat je een object meer lief kan hebben dan een mens. Lief hebben hoeft niet een direct verband te hebben met seks. Er zijn vele relaties en soorten liefde te bedenken waar geen enkele vorm van seks of zelfs fysiek contact bij komt kijken. Wat we lief hebben plaatsen we boven alles, we idealiseren het en geven het vaak een onwerkelijke waarde. Kunnen we stellen dat liefde een emotioneel gevoel is dat ons een droom effect geeft waardoor de werkelijkheid minder scherp word?
 • Liefde lijkt zo mooi te zijn maar wij moeten ons afvragen of het werkelijk ook zo is. We kennen een aantal soorten. Ik noem hier maar een paar maar de lijst is veel langer. (Behandel hier punt per punt). Eindig met- als liefde zo variërend is er dan ook een eind aan de liefde?
 • Liefde heeft een natuurlijke oorsprong. We moeten lief hebben anders zijn we geen mens meer. Wanneer iemand niet lief kan hebben – geen empathie – is er sprake van een geestelijke stoornis die ernstige gevolgen kan hebben. Maar we kunnen ook te veel lief hebben waardoor wij het gevoel van eigenwaarde en zelfbescherming verliezen. Lief hebben moet je doen binnen de grenzen van wat mogelijk, werkelijk en veilig is.
 • Haat is de meest negatieve emotie die wij kennen. Het verschil tussen liefde en haat is niet zo heel groot. Grote liefde slaat gemakkelijk om in grote haat. Maar haat is zoveel meer. Het is een drager van energie, veel energie die uiteindelijk een uitwerking moet krijgen. Haat is gefocust en kanaliserend.
 • Winst en verlies is de huidige maatschappij. Competitie draait erom. Je bent pas goed als je een winnaar bent en meelijwekkend als je vaak verliest. De maatschappij beoordeeld je op je winst punten en veroordeeld je harder op je verliezen. In Nederland zal er hard gewerkt worden om je uiteindelijk te zien verliezen want niemand houd van de winnaar, dit is een sterke negatieve eigenschap van de Nederlander.
 • Om ons leven te beheersen moeten wij beide sterke emoties controleren. Haat is verterend en levert veel op dat uiteindelijk teniet gedaan word. Vraag is of je er in moet investeren. Liefde is een emotie die veel positieve energie oplevert maar ook te ver kan gaan. Zelfbescherming door controle is de belangrijkste manier om je leven te controleren en sturen. Het sturen kan alleen als je de oorzaak en verloop van beide begrijpt. Om ze te begrijpen moet je ze doorleven.

×