KIMI

A

"Roli i elementeve kimik ne organizem"

[Type text] Page 1
qëerKtyuiopdfghjklzxScvbnmqëertyui
aopasdNafghjklzxcvbnmqëertyuiopas
dLifghjklzxcvbnmqëertyuiopasdfghjkl
zxcvnmqëertyuiopasdfghjklcvBeruiCu
opadaassdfghjklzxcvbnmqëertyGasdB
rfghjklzxcvbnmqëertyuSiopasdfghjklz
xcvbnmqëertyuiopasdfghjklzxcvRbnm
qëertyuisdfghjkAlzxcvbnmqëasdjskksj
dGerpkkalkflkalkasCdfghjklzssahgxcv
uiopGasdfghjklzxbnmqëeBrtyuiopasdf
ghjkClzxcvbnmqëertyuiopasdfghjklzxc
vbnmqëertyuOiopasdfghjxcvbnmqfdsf
dVëerdfdtyfuTiopasdfgfdfhsdfMghjklz
xcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbnmqëioa
gfhfsPdfghjklmqffjhkasgfkdaëGertyuio
dfdfdfdpsPdfxcvbndfyuifdfopaOsdfghj
“Roli i elementëve kimikë në
organizëm”
●Punoi:Armando Selvija
● Pranoi:...
Shkodër, 2014
{A. S}
faqja | 2
●Historikui studimevepër elementet kimike
Nga fundi i shekullit XVIII kimistët filluan tˊi ndajnë substancat e thjeshta në elemente dhe në përbërje kimike.
Janë bërë shumë përpjekje për të arritur deri ne klasifikimin e elementeve në një sistem periodik. Fillimet e tyre
i përkasin vitit 1817 kur kimisti gjerman Dobereiner, tregoi se masa e Stronciumit në një përbërje kimike
gjendet midis masave të dy elementeve te ngjashëm, Kalciumit dhe Bariumit ( metale alkalinotokesore) . Vite
më vonë u bënë të njohura dhe treshe te tjera elementesh te ngjashem ( Triada ). . Rreth 1862 kimisti francez
Shankurtua, i vendosi elementet sipas rritjes së masës atomike. Pohimi se vetitë e elementeve janë në varësi
periodike te masës atomike të tyre përbën ligjin periodik. Kimisti anglez Newlands në 1863 propozoi një sistem
klasifikimi të elementeve sipas rritjes së masës atomike. Elementet ishin ndarë ne shtatë grupe me shtatë
elemente secili. Ai e quajti këtë klasifikim Ligji i Oktatave. Idetë e mëvonshme e me një rëndësi kolosale dalin
në pah në 1869 nga rusi Dimitri Mendelejev. Ai kreu një studim të thelluar midis masës së elementeve dhe
vetive të tyre fizike e kimike. Ai propozoi një tabelë të përbërë nga 17 shtylla e më pas një tabelë me 8 shtylla e
cila u përdor për shumë
kohë e më vonë u
zëvëndësua me tabelën me
perioda të gjata, të cilën e
përdorim edhe sot. Grupin
VIIIA , gazet e plogëta, që
nuk njiheshin ne kohën e
Mendelejevit, e shtuan
anglezët Relej dhe Ramsej
në 1894 pasi zbuluan
Heliumin, Neonin dhe
Argonin. Pas zbulimit të
elektronit nga fizikanti
Tomson dhe propozimit te
teorisë bërthamore të
ndërtimit të atomit nga
Ratherford, fizikanti anglez Van Den Brok, vuri re se ngarkesa e bërthamës që e njohim si numri atomik
përputhet me numrin e elementit në sistemin periodik. Fizikanti anglez Mozli percaktoj vlerat e sakta të numrit
atomik të elemeteve nëpërmjet studimit të spekterave të tyre. Në 1922 Bori bëri një interpretim të tabelës sipas
strukturës elektronike të atomit dhe propozoi tabelën me perioda të gjata, që përdoret edhe sot. Gjenialiteti tij
ishte i madh sepse dhe sot strukturimi i elementeve kimikë është më i sakti e i përdorur globalisht
{A. S}
faqja | 3
●Elementet kimike në organizmin tonë
Trupi ynë është një makineri tejet e ndërlikuar. Ka me mijëra vite që njerëzit përpiqen të kuptojnë si funksionon
trupi ynë e megjithatë shumë mistere nuk janë zgjidhur(p. sh. si punon truri ynë, përse na zë lemza). Po një gjë
tashmë e dimë me siguri: trupi ynë përbëhet nga uji, Karboni dhe disa elemente të thjeshta kimike, që mund të
gjenden kudo. Në të vërtetë, të gjithë atomet e domosdoshme për ndertimin e trupit të njeriut, mund t'i gjeni në
ambjentin rreth jush. Për ndërtimin e trupit të njeriut në teori do të nevojiteshin vetëm 13 elemente kimikë:
>Oksigjen∫65 %
Elementi oksigjen zë
2
3
e trupit tonë, kryesisht në formën e ujit (H2O). Ne gjithashtu thithim oksigjen nga ajri sa
herë që marrim frymë.
>Karbon ∫18 %
Pothuajse
1
5
e trupit tuaj është Karbon(i njëjti element nga i cili përbëhet qymyri, diamanti dhe grafiti i lapsit).
Atomet e Karbonit krijojnë zinxhirë te gjatë, duke formuar boshtin e të gjitha molekulave më komplekse brenda
nesh.
>Hidrogjen ∫10 %
Hidrogjeni është elementi më i zakonshëm në gjithesi e njëkohësisht ka edhe atomet më të vogla.
>Azot∫3 %
Një thes me pleh kimik përmban thuajse të njëjtën sasi azoti sa nje trup mesatar njeriu. Azoti është një nga
përbërësit kryesorë të muskujve tuaj. Ai është edhe përbëresi kryesor i ajrit.
>Fosfor∫1 %
Ky element bën që të ndizen flake kunjat e shkrepesve. Ai gjithashtu forcon dhëmbët dhe kockat tona, formon
membranat e qelizave dhe ndihmon në transmetimin e energjisë.
>Kalcium∫0, 35 %
{A. S}
faqja | 4
Sapuni i tualetit përbëhet nga Kalciumi. Kalciumi gjithashtu i mban lëvizjet e trupit tonë të baraspeshuara
kimikisht.
>Klor∫0, 15 %
Klori është një gaz i gjelbër vdekjeprurës, që përdoret për të prodhuar zbardhuesit. Në trupin e njeriut, ai
lidhet me Natriumin duke formuar kripen e gjelles (klorurin e natriumit ose NaCl ).
>Natrium∫0, 15 %
Natriumi është gjysma tjetër e Klorurit të natriumit (kripës).
>Magnez∫0, 05 %
Drita e bardhë ndriçuese e fishekzjarreve vjen nga djegia e Magnezit. Në trupin tonë Magnezi forcon sistemin
tonë imunitar dhe ndihmon në gjallërimin e nervave dhe tkurrjen e muskujve.
>Squfur∫0, 25 %
Squfuri është një pjesë e zëvëndesueshme e proteinave dhe ndihmon në mpiksjen e gjakut. Është gjithashtu
shkaktari i erës së keqe të gazrave trupore, vezëve të prishura apo pellgjeve me ujë të ndenjur.
>Kalcium∫1, 6 %
Kalciumi është elementi që i bën të forta guaskat e detit, shkumësin dhe mermerin. Ai bën të njëjtën gjë me
dhëmbët dhe kockat tona dhe, gjithashtu, mban në punë zemrën dhe muskujt tonë.
>Hekur ∫0, 008 %
Në gjakun tonë ka hekur të mjaftueshëm sa për një gozhdë. Hekuri, kur lidhet me oksigjenin bëhet pjesë e
gjakut, dhe kjo është arsyeja pse gjaku dhe ndryshku jane te kuq.
>Jod∫0, 00004 %
Në trupin tonë ka më pak se një majë luge jod, megjithatë, pa të do te vdisnim(po tˊi japim larvave Jod ato
metamorfizohen në bretkosa).
{A. S}
faqja | 5
●Elementet kimike më të rëndësishëm në organizmin tonë
1. O 2. C 3. H 4. A 5. P 6. Cl 7. Ca
8. Na 9. Mg 10. S 11. Ka 12. Fe 13. I 14. Gazra
të tjerë
●Sëmundje që shkaktohennga mungesa e elementeve
kimikë:Faktshqetësues në Shqipëri
Prishja e raporteve mes sasisë së karbohidrateve, yndyrave(lipideve), proteinave, vitaminave e kripërave
minerale po bëhet shkak i shfaqjes së një sërë sëmundjesh të rënda në shëndetin e shqiptarëve Referuar të
dhënave të raportuara nga strukturat e shëndetit publik rezulton se shqiptarët vuajnë nga kequshqyerja, e cila
po lë gjurmë të rënda në shëndetin e tyre. Balancimi i elementëve të përmendur më lart sipas një skeme të
caktuar ndihmon në mbajtjen e një diete të shëndetshme që na ndihmon të jetojmë më gjatë dhe larg
sëmundjeve. Varfëria apo neglizhenca e theksuar në pasurimin e dietës ushqimore të përditshme është bërë
shkak i shpërthimit të qindra sëmundjeve të ndryshme, të cilat kanë bërë edhe më të vështirë jetesën.
Përballë këtyre treguesve bluzat e bardha po i mëshojnë gjithnjë e më shumë idesë së një diete të
shëndetshme të pasur me të gjitha vitaminat, karbohidratet, yndyrat dhe proteinat e nevojshme, të cilat e
mbrojnë organizmin nga të papriturat e hidhura. Gjysma e energjisë që prodhohet nga dieta e përditshme
duhet të ketë origjinën nga ushqime të pasura me karbohidrate. Konkretisht marrja e sasive të duhura të
karbohidrateve shpesh herë neglizhohet, e cila më pas ndikon direkt në peshën trupore, nivelin e sheqerit në
gjak etj. Mungesa e sasisë së duhur të karbohidrateve ndikon në shfaqjen e obezitetit, diabetit tip 2 dhe
sëmundjeve të zemrës, kancerit të gjirit, si dhe të zorrës së trashë Një ndër rekomandimet e bëra për një
jetesë të shëndetshme është ndalimi i abuzimeve me yndyrat që janë vrasësit e heshtur që po dëmtojnë
shëndetin e shqiptarëve në ditët e sotme. Një dietë e shëndetshmë është shumë e rëndësishme për një jetë
pa sëmundje e problem fizike.

Recomendados

Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut von
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Projekt kimi roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut Google
7.4K views21 Folien
elementet kimik dhe roli i tyre von
elementet kimik dhe roli i tyreelementet kimik dhe roli i tyre
elementet kimik dhe roli i tyreFranceskasita
18.5K views29 Folien
Elementët kimikë von
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë Esmer Alda
19.6K views41 Folien
Untitled Presentation von
Untitled PresentationUntitled Presentation
Untitled PresentationXhuLia Muca
654 views1 Folie
Romeo and juliet projekt von
Romeo and juliet projektRomeo and juliet projekt
Romeo and juliet projektXhuLia Muca
12.6K views9 Folien
Iliada (Homeri) von
Iliada (Homeri)Iliada (Homeri)
Iliada (Homeri)Diana Lamaj
25.8K views9 Folien

Más contenido relacionado

Similar a KIMI

Elementet kimike von
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike Dritan Baha
5.1K views14 Folien
Kimia ne jeten e perditshme von
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
86.7K views14 Folien
Projekt kimi (1) von
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)ermela01
42.2K views20 Folien
Projekt 2 von
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2Mersi
1.7K views28 Folien
kimi gjimnazi sami frasheri von
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri elonaharizi
7.2K views48 Folien
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut von
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutkoralda
38.8K views32 Folien

Similar a KIMI(18)

Elementet kimike von Dritan Baha
Elementet kimike Elementet kimike
Elementet kimike
Dritan Baha5.1K views
Kimia ne jeten e perditshme von Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.7K views
Projekt kimi (1) von ermela01
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
ermela0142.2K views
Projekt 2 von Mersi
Projekt 2Projekt 2
Projekt 2
Mersi 1.7K views
kimi gjimnazi sami frasheri von elonaharizi
kimi gjimnazi sami frasheri kimi gjimnazi sami frasheri
kimi gjimnazi sami frasheri
elonaharizi7.2K views
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut von koralda
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
koralda38.8K views
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut von mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.4K views
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi von Facebook
Elementet kimik ne trupin tone  projekt kimiElementet kimik ne trupin tone  projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.5K views
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM von Altin Emiri
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEMELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM
Altin Emiri10.2K views
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut von Lejdia Pashaj
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriutRoli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Roli i elementeve kimik ne organizmin e njeriut
Lejdia Pashaj6.3K views
Roli i elementeve ne organizmin tone von Klodjan Hoxha
Roli i elementeve ne organizmin tone Roli i elementeve ne organizmin tone
Roli i elementeve ne organizmin tone
Klodjan Hoxha988 views
kimi von Ylli Duva
kimi kimi
kimi
Ylli Duva1.1K views
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10) von CleaInanis24
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
Mrojtja nga ndotja e planetit Tokë (Shkenca 10)
CleaInanis2450.7K views
Ndotja e ajrit von Diana Lamaj
Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit
Ndotja e ajrit
Diana Lamaj69.6K views

Más de Armando Selvija

G code von
G codeG code
G codeArmando Selvija
71 views1 Folie
Kontrolli me sensore ultrasonike von
Kontrolli me sensore ultrasonikeKontrolli me sensore ultrasonike
Kontrolli me sensore ultrasonikeArmando Selvija
63 views4 Folien
Teknologji mekanike - Permasimi konstruktive dhe operacional i bashkimit von
Teknologji mekanike - Permasimi konstruktive dhe operacional i bashkimitTeknologji mekanike - Permasimi konstruktive dhe operacional i bashkimit
Teknologji mekanike - Permasimi konstruktive dhe operacional i bashkimitArmando Selvija
1.2K views10 Folien
Astrofizika von
AstrofizikaAstrofizika
AstrofizikaArmando Selvija
983 views14 Folien
Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore. von
Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.
Energjia dhe llojet e saj alternative. Energjia berthamore.Armando Selvija
4K views12 Folien
Reklamat, mjetet e komunikimit von
Reklamat, mjetet e komunikimitReklamat, mjetet e komunikimit
Reklamat, mjetet e komunikimitArmando Selvija
1.8K views6 Folien

Más de Armando Selvija(9)

KIMI

  • 1. [Type text] Page 1 qëerKtyuiopdfghjklzxScvbnmqëertyui aopasdNafghjklzxcvbnmqëertyuiopas dLifghjklzxcvbnmqëertyuiopasdfghjkl zxcvnmqëertyuiopasdfghjklcvBeruiCu opadaassdfghjklzxcvbnmqëertyGasdB rfghjklzxcvbnmqëertyuSiopasdfghjklz xcvbnmqëertyuiopasdfghjklzxcvRbnm qëertyuisdfghjkAlzxcvbnmqëasdjskksj dGerpkkalkflkalkasCdfghjklzssahgxcv uiopGasdfghjklzxbnmqëeBrtyuiopasdf ghjkClzxcvbnmqëertyuiopasdfghjklzxc vbnmqëertyuOiopasdfghjxcvbnmqfdsf dVëerdfdtyfuTiopasdfgfdfhsdfMghjklz xcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbnmqëioa gfhfsPdfghjklmqffjhkasgfkdaëGertyuio dfdfdfdpsPdfxcvbndfyuifdfopaOsdfghj “Roli i elementëve kimikë në organizëm” ●Punoi:Armando Selvija ● Pranoi:... Shkodër, 2014
  • 2. {A. S} faqja | 2 ●Historikui studimevepër elementet kimike Nga fundi i shekullit XVIII kimistët filluan tˊi ndajnë substancat e thjeshta në elemente dhe në përbërje kimike. Janë bërë shumë përpjekje për të arritur deri ne klasifikimin e elementeve në një sistem periodik. Fillimet e tyre i përkasin vitit 1817 kur kimisti gjerman Dobereiner, tregoi se masa e Stronciumit në një përbërje kimike gjendet midis masave të dy elementeve te ngjashëm, Kalciumit dhe Bariumit ( metale alkalinotokesore) . Vite më vonë u bënë të njohura dhe treshe te tjera elementesh te ngjashem ( Triada ). . Rreth 1862 kimisti francez Shankurtua, i vendosi elementet sipas rritjes së masës atomike. Pohimi se vetitë e elementeve janë në varësi periodike te masës atomike të tyre përbën ligjin periodik. Kimisti anglez Newlands në 1863 propozoi një sistem klasifikimi të elementeve sipas rritjes së masës atomike. Elementet ishin ndarë ne shtatë grupe me shtatë elemente secili. Ai e quajti këtë klasifikim Ligji i Oktatave. Idetë e mëvonshme e me një rëndësi kolosale dalin në pah në 1869 nga rusi Dimitri Mendelejev. Ai kreu një studim të thelluar midis masës së elementeve dhe vetive të tyre fizike e kimike. Ai propozoi një tabelë të përbërë nga 17 shtylla e më pas një tabelë me 8 shtylla e cila u përdor për shumë kohë e më vonë u zëvëndësua me tabelën me perioda të gjata, të cilën e përdorim edhe sot. Grupin VIIIA , gazet e plogëta, që nuk njiheshin ne kohën e Mendelejevit, e shtuan anglezët Relej dhe Ramsej në 1894 pasi zbuluan Heliumin, Neonin dhe Argonin. Pas zbulimit të elektronit nga fizikanti Tomson dhe propozimit te teorisë bërthamore të ndërtimit të atomit nga Ratherford, fizikanti anglez Van Den Brok, vuri re se ngarkesa e bërthamës që e njohim si numri atomik përputhet me numrin e elementit në sistemin periodik. Fizikanti anglez Mozli percaktoj vlerat e sakta të numrit atomik të elemeteve nëpërmjet studimit të spekterave të tyre. Në 1922 Bori bëri një interpretim të tabelës sipas strukturës elektronike të atomit dhe propozoi tabelën me perioda të gjata, që përdoret edhe sot. Gjenialiteti tij ishte i madh sepse dhe sot strukturimi i elementeve kimikë është më i sakti e i përdorur globalisht
  • 3. {A. S} faqja | 3 ●Elementet kimike në organizmin tonë Trupi ynë është një makineri tejet e ndërlikuar. Ka me mijëra vite që njerëzit përpiqen të kuptojnë si funksionon trupi ynë e megjithatë shumë mistere nuk janë zgjidhur(p. sh. si punon truri ynë, përse na zë lemza). Po një gjë tashmë e dimë me siguri: trupi ynë përbëhet nga uji, Karboni dhe disa elemente të thjeshta kimike, që mund të gjenden kudo. Në të vërtetë, të gjithë atomet e domosdoshme për ndertimin e trupit të njeriut, mund t'i gjeni në ambjentin rreth jush. Për ndërtimin e trupit të njeriut në teori do të nevojiteshin vetëm 13 elemente kimikë: >Oksigjen∫65 % Elementi oksigjen zë 2 3 e trupit tonë, kryesisht në formën e ujit (H2O). Ne gjithashtu thithim oksigjen nga ajri sa herë që marrim frymë. >Karbon ∫18 % Pothuajse 1 5 e trupit tuaj është Karbon(i njëjti element nga i cili përbëhet qymyri, diamanti dhe grafiti i lapsit). Atomet e Karbonit krijojnë zinxhirë te gjatë, duke formuar boshtin e të gjitha molekulave më komplekse brenda nesh. >Hidrogjen ∫10 % Hidrogjeni është elementi më i zakonshëm në gjithesi e njëkohësisht ka edhe atomet më të vogla. >Azot∫3 % Një thes me pleh kimik përmban thuajse të njëjtën sasi azoti sa nje trup mesatar njeriu. Azoti është një nga përbërësit kryesorë të muskujve tuaj. Ai është edhe përbëresi kryesor i ajrit. >Fosfor∫1 % Ky element bën që të ndizen flake kunjat e shkrepesve. Ai gjithashtu forcon dhëmbët dhe kockat tona, formon membranat e qelizave dhe ndihmon në transmetimin e energjisë. >Kalcium∫0, 35 %
  • 4. {A. S} faqja | 4 Sapuni i tualetit përbëhet nga Kalciumi. Kalciumi gjithashtu i mban lëvizjet e trupit tonë të baraspeshuara kimikisht. >Klor∫0, 15 % Klori është një gaz i gjelbër vdekjeprurës, që përdoret për të prodhuar zbardhuesit. Në trupin e njeriut, ai lidhet me Natriumin duke formuar kripen e gjelles (klorurin e natriumit ose NaCl ). >Natrium∫0, 15 % Natriumi është gjysma tjetër e Klorurit të natriumit (kripës). >Magnez∫0, 05 % Drita e bardhë ndriçuese e fishekzjarreve vjen nga djegia e Magnezit. Në trupin tonë Magnezi forcon sistemin tonë imunitar dhe ndihmon në gjallërimin e nervave dhe tkurrjen e muskujve. >Squfur∫0, 25 % Squfuri është një pjesë e zëvëndesueshme e proteinave dhe ndihmon në mpiksjen e gjakut. Është gjithashtu shkaktari i erës së keqe të gazrave trupore, vezëve të prishura apo pellgjeve me ujë të ndenjur. >Kalcium∫1, 6 % Kalciumi është elementi që i bën të forta guaskat e detit, shkumësin dhe mermerin. Ai bën të njëjtën gjë me dhëmbët dhe kockat tona dhe, gjithashtu, mban në punë zemrën dhe muskujt tonë. >Hekur ∫0, 008 % Në gjakun tonë ka hekur të mjaftueshëm sa për një gozhdë. Hekuri, kur lidhet me oksigjenin bëhet pjesë e gjakut, dhe kjo është arsyeja pse gjaku dhe ndryshku jane te kuq. >Jod∫0, 00004 % Në trupin tonë ka më pak se një majë luge jod, megjithatë, pa të do te vdisnim(po tˊi japim larvave Jod ato metamorfizohen në bretkosa).
  • 5. {A. S} faqja | 5 ●Elementet kimike më të rëndësishëm në organizmin tonë 1. O 2. C 3. H 4. A 5. P 6. Cl 7. Ca 8. Na 9. Mg 10. S 11. Ka 12. Fe 13. I 14. Gazra të tjerë ●Sëmundje që shkaktohennga mungesa e elementeve kimikë:Faktshqetësues në Shqipëri Prishja e raporteve mes sasisë së karbohidrateve, yndyrave(lipideve), proteinave, vitaminave e kripërave minerale po bëhet shkak i shfaqjes së një sërë sëmundjesh të rënda në shëndetin e shqiptarëve Referuar të dhënave të raportuara nga strukturat e shëndetit publik rezulton se shqiptarët vuajnë nga kequshqyerja, e cila po lë gjurmë të rënda në shëndetin e tyre. Balancimi i elementëve të përmendur më lart sipas një skeme të caktuar ndihmon në mbajtjen e një diete të shëndetshme që na ndihmon të jetojmë më gjatë dhe larg sëmundjeve. Varfëria apo neglizhenca e theksuar në pasurimin e dietës ushqimore të përditshme është bërë shkak i shpërthimit të qindra sëmundjeve të ndryshme, të cilat kanë bërë edhe më të vështirë jetesën. Përballë këtyre treguesve bluzat e bardha po i mëshojnë gjithnjë e më shumë idesë së një diete të shëndetshme të pasur me të gjitha vitaminat, karbohidratet, yndyrat dhe proteinat e nevojshme, të cilat e mbrojnë organizmin nga të papriturat e hidhura. Gjysma e energjisë që prodhohet nga dieta e përditshme duhet të ketë origjinën nga ushqime të pasura me karbohidrate. Konkretisht marrja e sasive të duhura të karbohidrateve shpesh herë neglizhohet, e cila më pas ndikon direkt në peshën trupore, nivelin e sheqerit në gjak etj. Mungesa e sasisë së duhur të karbohidrateve ndikon në shfaqjen e obezitetit, diabetit tip 2 dhe sëmundjeve të zemrës, kancerit të gjirit, si dhe të zorrës së trashë Një ndër rekomandimet e bëra për një jetesë të shëndetshme është ndalimi i abuzimeve me yndyrat që janë vrasësit e heshtur që po dëmtojnë shëndetin e shqiptarëve në ditët e sotme. Një dietë e shëndetshmë është shumë e rëndësishme për një jetë pa sëmundje e problem fizike.