Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Wir verwenden Ihre LinkedIn Profilangaben und Informationen zu Ihren Aktivitäten, um Anzeigen zu personalisieren und Ihnen relevantere Inhalte anzuzeigen. Sie können Ihre Anzeigeneinstellungen jederzeit ändern.

Fillimet e kercimit

9.409 Aufrufe

Veröffentlicht am

Veröffentlicht in: Unterhaltung & Humor
 • Als Erste(r) kommentieren

Fillimet e kercimit

 1. 1. AKTIVITET KRIJUESTEMA: FILLIMET EKERCIMITLENDA: HISTORI ARTI
 2. 2. FILLIMET•Njerzit nuk jane te sigurt akomase kur ishte saktesisht periudhae fillimeve te artit te kercimit.Nje mendim eshte se njerzitkane kercyer edhe me heret sevete sapiensat njiheshin sispecie.Dhe eshte pak a shume ellogjikshme, pasi edhe para senjerzit te mesonin te flisnin ata ishprehnin emocionet e tyrenepermjet veprimeve (pak ashume ne te njejten menyrevepron sot baleti modern).
 3. 3. • Megjithate temendosh per baletme temirefillte (me teqellimshem si tetille), njeriukonsiderohet tekete filluar keteveprimtariartistike kur aifilloi te kercenteper kenaqesi apoarsye shpirterore.
 4. 4. • Fillimet e para te kercimit (disi tedokumentuara) njihen te kene qene ne civilizimet elindjes se mesme si dhe ne Indi apo midis njerzve teAustralise, Afrikes dhe Amerikes. Nje nga Zoterit eHindu, Shiva ose sic njihej ndryshe Nataraja, Zoti iKercimit, eshte "dokumentuar" si nje njeri meshume krahe i cili qendronte vetem ne nje kembe.Format e para te kercimit duket se i kane pasurfillimet ne Indi rreth 6000 para Krishtit. Dukestudiuar Dinastine e Pare te Egjiptit (rreth 3000 p.k.) ,arkeologet kane gjetur relieve te cilat tregojne njerezduke kercyer apo duke perdorur ne nje fare menyre"gjuhen e trupit".
 5. 5.  Ndersa njerzit e Australise,Afrikes dhe amerikesmendohet te kene kercyerper cdo arsye. Gezime,vdekje, ceshte shpirteroreapo thjesht per kenaqesi.Kercimet e tyreinfluencojne format ekercimit edhe ne ditettona. Ka pasur shumebalete (sidomos neAmeriken e Veriut) te cilatjane bazuar ne legjendat enjerezve te pare. Kercimete australianeve te pare sidhe kercimet afro-jazznjihen edhe sot si formakercimi ne te gjithe boten.
 6. 6. KERCIMI TE GREKET• Kercimi shkoi ne Greqi rreth vitit 1400 p.k. ngaKreta dhe mendohet te jete influencuar ngaEgjiptianet. Greket njihen te kene ndihmuarshume ne fjalorin e teatrit, sidomos ne koret,orkestrat (skenat ku koret kercenin dhekendonin), prapa skenat pas orkestres, si dhepjesen e ngritur midis orkestres dhe pjeses sengritur te skenes. Kjo lloj shtrirje skenike si dhefjalori formuan bazat e skenave teatrale nga tecilat u formua dhe baleti.Greket gjithashtu folen per kercimin dhe nemitologji. Nje shembull eshte biseda ne nje ngaskenat e Sofokliut ku tregohet per Zotin Pan simjeshter te kercimit si dhe Pindar i drejtohetPhoebus si "princi i Kercimit". Madje dhe Zeuseshte pershkruar "duke levizur denjesisht midisgrumbullit te kercimtareve".
 7. 7.  Romaket e trajtuankercimin pak a shumenjesoj si greket. Kerceninne cdo aktivitet, kjo derine periudhat me"dekadente", kurpjesmarres se shoqerisese larte po ktheheshin meshume ne spektatoreduke mos marre me pjesedirekt ne kercime.
 8. 8.  MesjetaGjate mesjetes kercimi u bepjese edhe e Kishes, edhepse kjo e fundit e kishtedenuar per vite me rradhekete veprimtari si nje aktmekatar. Ne Seville djemte ekorrit te kishes filluan tekercenin para altaritpergjate ceremonive tendryshme, ky lloj kercimiruhet akoma ne kisha tendryshme te botes. Edhe neLindjen e Larget kercimet neTempull ishin temirenjohura.
 9. 9. RILINDJA Gjate rilindjes shoqeria filloi te perqendrohejme shume tek individuali se sa njerzit nepergjithesi, si rrjedhim gjate kesaj periudhevajza dhe djali kercimtar u ngriten ne vlerat enje burri dhe gruaje idela, ashtu sickonsiderohen akoma edhe sot ne kercimet ebaleteve (klasike kryesisht).Zhvillimet me te medha gjate kesaj periudhekercimi i pati ne Itali. Ne qytetet e Italise sesotme zhvilloheshin shpeshveprimtari/koncerte ne te cilat kercimtaretishin pjesmarresh se aristokracise si dhekercimtare te paguar.
 10. 10.  Ne France, kur njeri nga kaloresit u martua me njeren ngazonjat e mbretereshes, Mbreti Charles VI interpretoi nje kercimme maska, te quajtur Bal des Ardents (Festa e te Djegurit) Kykercim ka mbetur ne histori per faktin se gjate kercimit nje ngapishtaret e mbajtur ne duar u vuri flaken pese kercimtareve dhene kohen kur zjarri po digjte kostumin e Mbretit, dukesha filloita shuante ate me vellon e saj. Kater nga pese kercimtaretvdiqen nga djegjet.Gjate viteve 1400 nje pjese e konsiderueshme burrash umunduan te ishin mjeshtra baleti. Historikisht njihen vetem atate cilet ne te njejten kohe jane shkrimtare te materialeve mbikercimin. Disa prej tyre si Domenico da Piacenza (ose daFerrara) dhe Guglielmo Ebreo (ndryshe i njohur si William çifutii Peasaros), ishin mesues dhe koreografe te njohe ne te gjitheeuropen
 11. 11.  Domenico eshte ndoshtanje nga mjeshterit me tenjohur te kesaj epoke. Nelibrin De Arte Saltandi edChoreas Ducendi (MbiArtin e kercimit dhekercimet drejtuese) aizgjodhi fjalen "ballo" nevend te "danza" (te dyjado te thone kercim neItalisht). Per ketezgjedhje ai eshte dhearsyeja perse sot e kesajdite njerzit perdorin sotfjalen "balet".

×