Anzeige
Anzeige

Más contenido relacionado

Anzeige

Projekt Elbasani

 1. Albania meets austria
 2. •Synimi Të zgjerojmë interesin e nxënësve dhe të ndikojmë në formimin e tyre kulturor dhe qytetar. •REZULTATET Të flasim për historinë e qytetit të Elbasanit. Të përcaktojmë pozitën gjeografike e veçoritë klimaterike të tij. Të përshkruajmë vendet turistike e historike kryesore të qytetit tonë. Të zbulojmë shpirtin artdashës te popullit të Elbasanit. Të shprehim dashurinë për qytetin e lindjes nëpërmjet veprimtarive artistike.
 3. Historia e qytetit e ka zanafillën në shekullin e II-të pas krishtit. Në atë kohë kjo qendër antike e ka nisur jetën e saj si një pikë e intenerarit të “Via Egnatias” dhe në shumë dokumenta historike përmendet me emrin “Skampis”. Ekzistenca e “Skampis” si qendër është shumë e lidhur me Via Egnatia . “Skampis” ka qenë në kryqëzimin e arterieve që lidhin veriun me jugun dhe lindjen me perëndimin . Duke patur një pozitë të favorshme gjeografike shpejt u kthye në stacion kryesor të rrugës Egnatia dhe përmendet si qendër urbane, ushtarake e peshkopale. Elbasani
 4. Përshkrimi Gjeografik  Rrethi i Elbasanit ka një sipërfaqe totale prej 1338 km2, një popullsi prej  270 000 banorë, shtrihet në të dy anët e rrjedhës së mesme të lumit Shkumbin dhe kufizohet me:  Rrethin e Tiranës në VP  Rrethin e Lushnjës në JP  Rrethin e Kuçovës në J  Rrethin e Gramshit në JL  Rrethin e Librazhdit në L
 5.  Universiteti I Elbasanit “Aleksandër Xhuvani” u themelua në vitin 1971.Ai përbëhet nga tre Fakultete.  1.Fakulteti i Shkencave të Natyrës me këto degë :  matematikë-fizikë  biologji-kimi  2. Fakulteti i Historisë e Filologjisë me këto degë :  gjuha dhe letërsia shqipe  histori - gjeografi  3. Fakulteti i Mësuesisë me këtë degë :  dega për përgatitjen e mësuesve për shkollat fillore.  Në vitin 1992 u hap dega e gjuhës dhe kulturës gjermane  Në vitin 1994 u hap dega e gjuhës dhe kulturës angleze.  Në vitin 1995 u hapën degët e jurisprudencës.  Në shtator të vitit 1998 filloi dega e frengjishtes.  Stafi akademik i Universitetit përbëhet nga 245 pedagogë .  Kërkimet shkencore në Universitetin e Elbasanit janë në zhvillime në departamente të ndryshme.
 6. Stadiumi “Elbasan Arena” Elbasan Arena" është stadiumi ku zhvillon ndeshjet KS Elbasani dhe Kombëtarja Shqiptare. Është ndërtuar në vitin 1967 dhe u rindertua ne 2014. Stadiumi ndodhet në ekstremin lindor të Bulevardit “Qemal Stafa”. Kapaciteti i stadiumit është 12.800 vende.
 7. Pamje nga qyteti
 8. Qyteti i Elbasanit shtrihet ne Fushën e Elbasanit në krahun e djathtë të rrjedhës se mesme të Shkumbinit, në një lartësi 120m mbi nivelin e detit. Qyteti është i rrethuar në lindje nga Krasta e Madhe dhe e Vogël, nga kodrat e ullishtave në veri-lindje dhe veri-perëndim, i kufizuar nga lumi Shkumbin dhe kodrat e Hajdaranit në jug. Në mënyre krejt natyrore kodrat formojne një kurorë të gjelbër të plotë dhe mjaft panoramike për qytetin.
 9. Te dhenat klimaterike • Zona e Elbasanit, sipas ndarjes klimatike te Shqiperise, ben pjese ne zonen mesdhetare kodrinore dhe nen-zonen mesdhetare kodrinore qendrore. Larmia e formave te relievit dhe shtrirja e gjere veri- jug e kesaj nen-zone ndikojne ne regjimin e elementeve klimatike. • Temperatura mesatare e ajrit varion nga 6.7oC ne janar deri ne 23.4oC ne korrik. Temperatura mesatare maksimale varion nga 11oC ne janar deri ne 31.2oC ne korrik. Temperatura mesatare minimale varion nga 2.2oC ne janar deri ne 15.8oC ne korrik. Temperatura minimale absolute eshte regjistruar ne janar te vitit 1968 me -7.5oC dhe ajo maksimale absolute eshte regjistruar ne korrik 1988 me 42oC.
 10. • Era eshte nje tjeter element i rendesishem klimatik per te cilin ne pergjithesi mund te thuhet se zona e Elbasanit karakterizohet nga vlera te larta te qetesise (rreth 53%) dhe shpejtesi mesatare minimale 1.2m/s gjate veres dhe shpejtesi mesatare maksimale 2.1 – 2.4 m/s ne dimer. Ererat qe fryjne nga verilindja jane dominuese gjate gjithe vitit dhe vleren maksimale e arrijne ne dimer me 4.7m/s. • Persa i perket reshjeve, pjesa me e madhe e tyre bien ne gjysmen e dyte te vitit dhe me pak ne gjysmen e ngrohte, per shkak te aktivitetit ciklonik. Konkretisht, gjate gjysmes se ftohte bie 65.8% e shumes vjetore te reshjeve dhe gjate gjysmes se ftohte bie 34.2%. Shuma vjetore e reshjeve eshte 1148 mm, ndersa maksimumi 24 ore i reshjeve eshte 134.9 mm. Reshjet ne forme bore jane dukuri e rralle per zonen e Elbasanit. Numri i diteve me shtrese bore eshte i ulet dhe ka nje vlere mesatare prej 1.2 dite ne vit.
 11. Llixhat ndodhen pranë qytetit të Elbasanit. Këto burime janë të njohura dhe të përdorura që gjatë periudhës romake. Hoteli i parë i ndërtuar nga sipërmarrësit privat ka qenë ai i vitit 1932. Llixhat kane edhe vlera kozmetike
 12. Vende turistike e monumente kulture Bysheku, 2 km larg qytetit, është vend piktoresk me ujë të ftohtë, rrape shekullore dhe njëkohësisht vend historik. Llixhat e Elbasanit me ujëra kurative termale ndodhen në komunen e Treganit, rreth 7 km larg qytetit e Elbasanit. Zona e Belshit me liqenet karstike ndodhet rreth 40 km larg qytetit te Elbasanit. Gjinari, rreth 1300 m mbi nivelin e detit dhe Pyjet e Bukanikut. Po ashtu permendim edhe Gurren e Labinotit dhe Krasten e Elbasanit.
 13. Rrapi I Bezistanit eshte nje tjeter monument kulture ne qender te
 14. Figura te shquara te kultures Kostandin Kristoforidhi Aqif pashë Elbasani Aleksandër Xhuvani
 15. Muzeu Etnografik
 16. Shkolla e parë Normale “Luigj Gurakuqi”u krijua ne dhjetor 1909 me 140 nxenes nga e gjithe Shqiperia. Teatri Skampa është ndërtuar në vitin 1935 me financimin e Xhavit bej Biçakçiut si dhuratë e tij për qytetin e Elbasanit. Trupa e teatrit “Skampa” ka vënë në skenë pjesë të ndryshme si dramë, komedi, tragjedi por edhe jane zhvilluar shume festivale dhe aktivitete rinore. Të mirëpritura nga artdashësit kanë qenë dhe shfaqjet “Shërbëtori i dy zotërinjve”, “Dy krisma në Paris”, “Engjëjt e skëterrës”, “Turneu”, “Nepërka”,
 17. Kalaja e Elbasanit Kalaja e Elbasanit se bashku me muret rrethuese, banesa me arkitekturë karakteristike që përfshihen në tipin e vecantë të banesës qytetare si edhe monumente te tjera : Në qëndër të kalasë ndodhen : Kisha Ortodokse Shën Maria, e ndërtuar në shek. XVI, e djegur në vitin 1819 dhe e rindërtuar në vitin 1833; Xhamia Mbret e ndërtuar në shek. XVI; godina ku në Shtator 1909 zhvillon punimet i pari Kongres Kombëtar Arsimor, i cili vendosi hapjen e shkollës Normale; shtëpia Muze ku lindi Kostandin Kristoforidhi, personalitet i arsimit dhe kultures kombëtare Shqiptare; në anën veriore ndodhet Kisha Unite Katolike ndërtuar në vitet 30 te shekullit XX . Ne pjesen jugore ndodhet kulla e sahatit e larte rreth 47 m. Ne perimetrin jugor te kalase se qytetit, eshte ndertuar nje hendek i thelle rreth 2,5 m, i cili ndodhet jashte mureve te kalase. Ne anen perendimore te mureve te kalase ndodhet godina e ish muzeut te luftes, nje godine tipike me arkitekture te viteve ’20-’30. Hamami i pazarit Hamami i pazarit ndërtuar në shek. XVI i cili është i ruajtur në një gjëndje të mirë dhe sot është kthyer në lokal shërbimi.
 18. Traditat kulturore të Elbasanit Treva e Elbasanit numëron 37 lloje kostumesh popullore
 19. Veshje popullore të trevës së Elbasanit
 20. Faleminderit ! Punoi :Entela kreka
Anzeige