Diese Präsentation wurde erfolgreich gemeldet.
Die SlideShare-Präsentation wird heruntergeladen. ×

Solidaritate la ora de religie 1.pptx

Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Anzeige
Wird geladen in …3
×

Hier ansehen

1 von 17 Anzeige

Weitere Verwandte Inhalte

Ähnlich wie Solidaritate la ora de religie 1.pptx (20)

Aktuellste (20)

Anzeige

Solidaritate la ora de religie 1.pptx

 1. 1. Solidaritate la ora de religie Profesor Musat George
 2. 2. Religia il invata pe copil si pe tanar iubirea fata de Dumnezeu și de oameni, credinta, speranta, si solidaritatea, dreptatea si recunostinta fata de parinti si fata de binefacatori, darnicia si harnicia, sfintenia vietii, valoarea eterna a fiintei umane, adevarul prim si ultim al existentei, binele comun si frumusetea sufletului profund uman, cultivat si imbogatit prin virtuti.
 3. 3. • Predarea religiei in scoala are valente educationale deosebite, prin rolul ei formativ in viata tinerilor, readucand efectele negative ale crizei contemporane de identittae si de orientare, propunand modele viabile de bunatate si sfintenie si oferind tinerilor repere in viata de familie si in societate. Educatia religioasa reprezinta un factor de stabilitate si de comuniune in societatea romaneasca, un izvor sfant si statronic de inspiratie pentru a apara si promova identitatea spirituala si demnitatea persoanei care traieste intr-o lume din ce in ce mai pluralista si mai fragmentata din punct de vedere spiritual si social
 4. 4. • Religia evidentiaza valoarea eterna a faptelor bune, savarsite in timpul limitat al vietii terestre, si promoveaza comuniunea intre generatii prin valorile perene ale credintei cultivate si transmise.Anii grei ai dictaturii comuniste, cu atiesmul ei umilitor impus in scolile de stat, contrat vointei unui popor religios, ne-au invatat sa nu mai dorim culturafara credinta, stiinta fara spiritualitate, materie fara spirit, cunoastere fara comuniune, filosofie fara speranta si, indeosebi, scoala fara suflet, adica educatie fara religie, mai ales la varsta intrebarilor existentiale si a formarii spirituale a tinerilor
 5. 5. • Nu exista investitie mai mare decat transmiterea creditei ca valoare vesnica. Credinta este si cea mai mare zestre pe care parintii o pot transmite copiilor, pentru ca ea ii ajuta pe tineri sa faca deosebire intre valori efemere si valori eterne, intre iubire de moment si iubire vesnica. Iata un exemplu in acest sens: la biserica ortodoxa romana din Strasbourg(Franta) participa la Sfanta Liturghie o multime de tineri romani ortodocsi care lucreaza in cadrul institutiilor europene din acest oras, fapt neobisnuit in Franta. Explicatia: acesti tineri sunt printre primii beneficiari ai orelor de religie din Romania, reintroduse in invatamantul de stat dupa caderea regimului comunist.”
 6. 6. Am intrebat cativa copii de la scoala mea( fac aici precizarea ca predau la scoala Ion Campinneanu si la liceul tehnologic “Constantin Istrati”) ce inseamna pentru ei solidaritatea la ora de religie. Iata raspunsurile lor: Sunt in clasa a 8a. Am deja patru ani de cand fac religia la scoala. Acesti ani au fost si vor fi anii copilariei mele, plini de armonie dumnezeieasca, liniste, povesti adevarate, cu adevarul intruchipat de un Om Care a fost si este Fiul Dumnezeului adevarat, Iisus. Cand ne rugam la ora de religie, Dumnezeu impreuna cu Iisus ne privesc. Pentru mine aceasta ora este pretioasa sufletului. (Alexandra, cls a 8a-B, Scoala “Ion Campineanu”)
 7. 7. • Ora de religie inseamna pentru mine un timp extraordinar in care invat si pot sa-l invat si pe tatal meu sa mearga la biserica sa se roage( Daniel, clasa a 7a-A.) • O ora alaturi de Dumnezeu . Aceasta a insemnat, va insemna si inseamna pentru mine ora de religie. Fara Dumnezeu, universul, asa cum il stim, n-ar fi existat. Totul ar fi fost un vid negru si fara viata. La ora de religie putem sa-I aratam Tatalui nostrum cat Il respectam si-L iubim invatand despre viata Lui( Gabriel clasa a 8a- B.)
 8. 8. • Ora de religie este un moment in care avem o puternica legatura sufleteasca cu Dumnezeu. In ea invatam despre viata Sfintilor, a Domnului Iisus Hristos, cunoastem mai bine viata oamenilor care au trait inainte si dupa Hristos. Ora de religie este ora mea preferata.( Maria clasa a 5a-B.) • Ora de religie este pentru mine “Medicament pentru sufletele noastre” ne spune George
 9. 9. • O ora de liniste, o ora de pace unde ne descurcam complet si ne conectam la Dumnezeu. Aceasta este ora de religie. Aici vorbim cu El, invatam lucruri noi, invatam sa-L iubim, sa ne rugam Lui, invatatam ce inseamna existenta Domnului in viata noastra. Nu vreau sa ne scoata din program aceasta ora minunata( Teodora, clasa a 5a-B) • Pentru mine ora de religie inseamna legatura intre mine si Dumnezeu. Din clasa I am tot invatat lucruri noi. Acum sunt in clasa a 7a si tot ce am invatat in anii precedent la aceasta disciplina mi-a fost de folos. Sunt bucuroasa ca exista aceasta ora!( Cosmina clasa a 7a-B)
 10. 10. • Educatia inseamna formarea si dezvoltarea personalitatii. “Aceasta ora de religie pentru mine, este singura care ma face sa cuget asupra sufletului meu, care ma invata, intr-un cuvant, sa fiu om”, marturiseste G Ligia- de la liceul “Constantin Istrati”..Societatea nu are nevoie doar de oameni bine pregatiti, ci de oameni sanatosi fizic, psihic, moral si spiritual. Or, aceasta urmareste si ora de religie. Despre importanta ei in viata elevilor si modul cum o percep ne vorbesc chiar ei, beneficiarii acestei ore.
 11. 11. • Simt cum ma linistesc la aceasta ora. Dumnezeu imi curate sufletul. Ma simt departe de toate. Sunt numai eu si Dumnezeu. Plang cand imi dau seama cat au suferit Apostolii si sfintii toti pentru credinta in Hristos. E dureros sa stii ca ei au facut atatea pentru ca noi sa credem. Dar oamenii rai nu isi dau seama de asta si nu-L cinstesc pe Dumnezeu. (Stefania clasa a 5a-B.) • Ora de religie pentru mine este timpul in care scap de orice grija. Este cea mai frumoasa ora din saptamana. O ora unde putem comunica cu Dumnezeu cand poate uitam sa o facem acasa, iar sufletele noastre se incalzesc acum. (Iulia Vatui clasa a 5a- B, L.M.P.)
 12. 12. • Ora de religie este o calauzire in viata. In ea ma linistesc, ma eliberez de suparare, de tot ce-mi sta rau pe inima si suflet. In ora de religie sunt eu cu Dumnezeu ca doi buni prieteni. Aici trebuie sa ma descarc de tot ce exista si sa fiu numai eu si Dumnezeu. Daca El nu ar fi nu am crede, nu am putea face nimic, deoarece fara El nu reusesti in viata. (Raul Savescu, clasa a 5a-B, L.M.P) • Materia mea preferata este religia. Ea ma ajuta sa ma aproprii de Dumnezeu. Este cel mai fruos lucru pentru mine. (Alexandra Georgescu, clasa a 5a-B, L.M.P)
 13. 13. • Pentru mine ora de religie are o importanta uriasa. Doar aici ma pot bucura deplin de Dumnezeu. Din cauza conditiei mele fizice nu pot merge la biserica, fiind in scan rulant. Dar chiar si asa nu uit sa-I multumesc pentru ca m-a lasat in viata la nasterea mea si de asemenea nu uit sa-L cinstesc si sa-L slavesc. (Maria Soare, clasa a 9a-C, L.M.P) • Avem 50 de minute pe saptamana pe care le didicam religiei. Acest timp il petrecem cu Hristos Iisus. El ne da o stare de bine. (Cristian clasa a 9a)
 14. 14. • Va intreb pe dumnevoastra?Care este rolul pe care educatia religioasa realizata in scoala si-l poate asuma in formarea religioasa a tinerilor? • Educatia religioasa incepe in sanul familiei si continua pana la maturitate, prin intermediul scolii. De aceea, institutia numita scoala este responsabila de continuarea implementarii valorilor civile si moral-religioase ale viitorului adult, intrucat samanta sadita in copilarie cantereste foarte mult in momentul culegerii roadelor.
 15. 15. • Educatia religioasa este o educatie preocupata sa ajute omul sa devina el insusi si sa-si implineasca destinul sau, sa-si dezvolte personalitatea, iar personalitatea nu poate fi conceputa fara dragoste, incredere si libertate. • Obiectivele educatiei religioase se refera la descoperirea finitei umane prin ceea ce este, si sa nu doar prin felul in care se manifesta si a descoperi noutatea si misterul in tot ce ne inconjoara. Religia este inainte de toate un mod de viata, un mod de a trai. De aceea educatia religioasa este o adevarata initiere in viată.
 16. 16. • Prin educatia moral-religioasa copilul isi insuseste valorile crestine pe care le va pune ulterior in aplicare deciziile pe care le va lua la un moment dat, prin alegeri sale (intre bine si rau) si isi formeaza personalitatea in conformitate cu aceste valori si principii. • Responsabilitatea educatiei religioase revine in primul rand familiei, parintilor, bunicilor etc. Familia este mediul in care creste si se dezolta copilul, este firesc sa primeasca educatia pe care parintii sunt datori sa le-o ofere. Pe parcurs, in dezvoltarea copilului, aceasta responsabilitate este preluata de institutia specializata, scoala. In cadrul scolii, invatatorul si profesorul de religie este cel care realizeaza educatia religioasa .
 17. 17. • Rolul educatiei religoase din scoala privind formarea tinerilor • In traditia crestina datoria familiei si a institutiilor educative este cultivarea iubirii, bucuriei, veseliei, pacii, rabdarii, bunatatii, blandetei, dorintei de a face binele, fidelitatii, modestiei, infranarii. • Scoala are o importanta deosebita intre mijloacele de educatie deoarece ea “cultiva cu grija statornica facultatile intelectuale, dezvolta judetaca, pune in contact cu petrimoniul cultural mostenit de la generatiile trecute, promoveaza simtul valorilor, pregateste pentru viata profesionala si generand relatii de prietenie intre elevi de firi si conditii diferite, favorizeaza spiritul de buna intelegere. “Invatamantul religios in scoala urmareste alaturi de celelalte materii formarea omului in dimensiunile sale fundamentale

×